13 mei – De wiskunstenaar

Bij de combinatie van wiskunde en kunst denk je wellicht het eerst aan M.C. Escher, die in zijn werk speelde met wiskundige illusies. Nederland kent echter nóg een begenadigd wiskunstenaar: Rinus Roelofs. Zijn kunstwerken zijn geen illusies, of het nu grote sculpturen zijn of kleine subtiele weefvlakken. In 2011 haalde Roelofs het wereldnieuws toen hij een fout herstelde in een tekening van een veelvlak van Da Vinci. Roelofs werkt veel met een 3d-printer. In mei is hij te gast bij het Science Café Tilburg.

Rinus Roelofs studeerde Toegepaste Wiskunde en vervolgens beeldhouwkunst aan de kunstacademie, beide in Enschede. In zijn werk spelen veelvlakken, zoals het viervlak en de kubus, een belangrijke rol. Hij ontdekte zelfs een hele nieuwe categorie veelvlakken. Waarom vindt hij deze veelvlakken zo fascinerend? Welke rol spelen ze in zijn werk? Aan de hand van schitterende animaties worden de geheimen van zijn kunstwerken ontrafeld. En zelf gaan we ook aan de slag met zulke veelvlakken!

Journalist Ward Deckers zal deze avond met Rinus Roelofs presenteren. De avond wordt geopend met een lied van Willemwiebe van der Molen. Chavah Lichtenberg zal de verdere muzikale aankleding verzorgen.

Datum: Dinsdag 13 mei
Tijd: 20.00u (zaal open 19:30), wees op tijd, want vol=vol
Locatie: De Harmonie (Stationsstraat 26)
Entree: €3 (s.v.p. gepast en contant). Studenten krijgen op vertoon van hun collegekaart gratis toegang.