14 mei – Robots in de zorg

Een zorgelijke ontwikkeling?
Een robot aan je ziekbed die je medicijnen geeft, je helpt met opstaan of je vraagt of je al gegeten hebt. Dat klinkt als een scène uit een sciencefictionfilm. Maar zo onwaarschijnlijk is het helemaal niet. In steeds meer landen worden robots ingezet om verpleegkundigen of mantelzorgers te ondersteunen of te vervangen.

Dat lijkt wel zo praktisch: robots worden nooit moe of chagrijnig, zijn relatief goedkoop en kunnen non-stop worden ingezet. Toch is niet iedereen enthousiast: robots zijn kil en koud en kunnen geen emotionele band met mensen aangaan. Is dit dus wel een wenselijk ontwikkeling?

In het Science Café van 14 mei zullen twee deskundigen, Raymond Cuijpers (TU Eindhoven) en Marjolijn Heerings (Rathenau Instituut), zich over deze en andere vragen buigen. Wat kunnen robots in de zorg betekenen en welke haken en ogen zitten hieraan?

De muzikale aankleding zal verzorgd worden door Marieke van Middelkoop. Gespreksleider is Ward Decker en Willemwiebe van der Molen opent als vanouds de avond met het Science Café-lied. Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Noord-Brabant.

Datum: Dinsdag 14 mei 2013
Tijd: 20.00u (zaal open: 19.30u)
Entree: 3 euro (s.v.p. contant en gepast). Studenten krijgen op vertoon van hun collegekaart gratis toegang.
Wees op tijd, want vol = vol.