15 nov – 5 jaar Science Café Tilburg!

Weg van de wetenschap?
Science Café over het nut van de wetenschap

De wetenschap zit in de verdediging. Universiteiten kunnen de maatschappij niet altijd duidelijk maken dat haar belastingcenten goed worden besteed. De burger is kritisch: hoe nuttig is is al dat onderzoek nu eigenlijk? En kunnen we onderzoekers nog wel geloven? Tegelijkertijd lijken mensen meer dan ooit te worden aangetrokken door pseudo-wetenschappelijke inzichten: leven na de dood, homeopathie, Intelligent Design en hekserij zijn razend populair. Het moge duidelijk zijn: zuivere wetenschap is uit en pseudowetenschap is in. Vergeten wordt dat de wereld om ons heen vol zit met wetenschappelijke inzichten en toepassingen. Zonder Einstein’s relativiteitstheorie zou onze TomTom niet bruikbaar zijn. De perfect geslepen bril op onze neus danken we aan Snellius, die zich afvroeg waarom het lijkt alsof een takje dat door het wateroppervlak steekt gebroken is. En de penicilline die ons leven redt komt van Fleming, die bij toeval deze schimmel ontdekte in zijn bacteriekweken. Zonder wetenschap zou het merendeel van ons nu niet leven. Op dinsdag 15 november breken de bekende astrofysicus Vincent Icke (Universiteit Leiden) en wetenschapsfilosoof Herman de Regt (Universiteit Tilburg) daarom een lans voor de wetenschap in de speciale lustrumeditie van het Science Café Tilburg. Na een openingsstatement door rector magnificus Philip Eijlander (Universiteit Tilburg) zal Vincent Icke aan de hand van belangwekkende wetenschappelijke ontdekkingen laten zien wat de wetenschap ons heeft gebracht. Herman de Regt legt uit waarom mensen desalniettemin worden aangetrokken tot pseudowetenschappelijke inzichten.

Onze vaste cabaretier John Tuerlings zal dit science café voor het laatst bij ons optreden, ditmaal samen met Louis van den Hout als Heren van de Schepping. Gelukkig hebben zij hun beste liedjes onlangs opgenomen; de cd zal deze avond gepresenteerd worden!

Ward Deckers is de gespreksleider van de avond. De muziek zal verzorgd worden door Roeland de Bruin en Oksana Ivashchenko.

Vanaf 19:30u bent u welkom in de Nieuwe Koninklijke Harmonie (Stationsstraat 26). Het programma begint om 20:00u.
De toegang is gratis, maar wees er op tijd bij, want na 100 gasten moeten wij onze deuren sluiten.
Bij de deur zal een potje staan voor uw vrijwillige bijdrage. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Science Café mogelijk blijven maken.

Deze lustrumavond wordt mede mogelijk gemaakt door: