De bonobo en de tien geboden: Op zoek naar humanisme bij de primaten
Woensdagavond 19 juni zal een extra Science Café plaatsvinden met de wereldberoemde primatoloog Frans de Waal in de Schouwburg in Tilburg. De van oorsprong Brabantse bioloog, die sinds begin jaren 80 in Amerika woont, zal een lezing geven naar aanleiding van zijn recent verschenen boek ‘De bonobo en de tien geboden’.
Onze morele principes over goed en kwaad zitten in onze genen, zo betoogt De Waal in ‘De bonobo en de tien geboden’. Moraal is ouder dan de mensheid en we leren haar niet uit religie of filosofie. De Waal onderbouwt deze visie met de resultaten uit talrijke wetenschappelijke studies waaruit blijkt dat ook primaten als bonobo’s en chimpansees gevoelens van medelijden, zorgzaamheid en rechtvaardigheid kennen.
Frans de Waal (1948) woont en werkt sinds 1981 als hoogleraar psychologie aan de Emory University in Atlanta en als directeur van het Living Links Center van het Yerkes National Primate Research Center. Tijdschrift TIME koos hem in 2007 tot een van de honderd invloedrijkste personen ter wereld. Al meer dan 30 jaar trekt De Waal parallellen tussen het gedrag van primaten en mensen.
Het Science Café wordt gepresenteerd door journalist Ward Deckers. Willemwiebe van der Molen zal een speciaal voor deze avond geschreven lied ten gehore brengen. Na de lezing is er ruimte voor vragen uit het publiek. Bezoekers kunnen na afloop onder het genot van een drankje in de foyer napraten. Frans de Waal zal aanwezig zijn om boeken te signeren.
Wanneer: woensdag 19 juni om 20:00u
Waar: Schouwburg Tilburg (Louis Bouwmeesterplein 1, Tilburg)
Kaartjes: € 5,= per stuk, te verkrijgen via de website van Theaters Tilburg.
Dit Science Café wordt mede mogelijk gemaakt door Tilburg University ter gelegenheid van het 10e lustrum van de School of Social and Behavioral Sciences, door Fontys Lerarenopleiding Tilburg, Academic Forum en Inaday.
De Amerikaanse en Nederlandse pers over ‘De bonobo en de tien geboden’:
‘Een nuttige correctie op het idee dat alle dieren – waaronder ook de mens – in essentie egoïstisch en gevoelloos zouden zijn.’ – The Economist
‘Frans de Waals nieuwe boek draagt de belangrijke boodschap uit dat menselijke goedheid een biologisch kenmerk is van onze soort en niet iets dat ons door godsdienstonderwijs moet worden opgelegd.’ – Desmond Morris, auteur van De naakte aap
‘De Waal strooit weer met fascinerende observaties van diergedrag en baanbrekende uitkomsten van experimenten. [ …] Vergis je niet: dit zijn boeken die ons beeld van dieren en van onze plaats in de natuur en dus in de wereld veranderen.‘ – Het Parool
‘***** Vijf sterren‘ – de Volkskrant