19 nov – De wetenschap achter sport

Voor een klein land scoort Nederland erg goed op sportief gebied. We behoren tot de wereldtop in onder andere het zwemmen, schaatsen, wielrennen en turnen. Dat komt natuurlijk in de eerste plaats door goede trainingsmogelijkheden. Maar ook de wetenschap draagt een steentje bij aan het succes.

Roald van der Vliet maakt bijvoorbeeld video-opnames van de zwemmers in InnoSportlab De Tongelreep in Eindhoven. Analyses van deze opnamen helpen de sporters hun techniek te perfectioneren en zo fracties van seconden te winnen. Deze milliseconden kunnen het verschil maken tussen een plek op het erepodium en een roemloze aftocht.

Naast fysieke kracht moet een topsporter ook over een mentale topconditie beschikken. Raôul Oudejans onderzoekt aan de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam de invloed van psychologische factoren op presteren. Hoe kan een sporter presteren onder druk?

Dinsdag 19 november komen deze sprekers onder leiding van Ward Deckers vertellen over hun onderzoek. WiWa verzorgt de muzikale introductie.

Datum: 19 november
Tijd: 20:00u (19:30u zaal open), wees op tijd, want vol=vol
Locatie: De Harmonie (Stationstraat 26)
Entree: €3 (s.v.p. gepast en contant). Studenten krijgen op vertoon van hun collegekaart gratis toegang.