20 mrt – Sabotage in het brein

Zonder het immuunsysteem zou de mens geen lang leven beschoren zijn. Overal om ons heen liggen virussen en bacteriën op de loer die voor vervelende ziektes kunnen zorgen. Gelukkig trekt ons verdedigingssysteem ten strijde om de indringers op te sporen en uit te schakelen zodra ze ons lichaam binnendringen. En ook voor bedreigingen vanuit het lichaam zelf draait het zijn hand niet om. Cellen die op eigen houtje veranderen, schakelt het systeem uit voor ze zich kunnen ontwikkelen tot een kwaadaardige tumor.

Een beschadigd immuunsysteem heeft dan ook grote gevolgen voor onze gezondheid. Het afweerschild is weg en we kunnen griep krijgen, longontsteking of misschien zelfs kanker. Een niet goed functionerend afweersysteem kan echter ook zelf de oorzaak van ziekte zijn. Als het in de war raakt en zich tegen goed functionerende lichaamsstructuren gaat richten, kunnen er auto-immuunziekten zoals reuma, diabetes of multiple sclerose ontstaan.  Een heel nieuw inzicht is dat zo’n overactief immuunsysteem ook de oorzaak kan zijn van psychiatrische aandoeningen als depressies, angsten en psychoses. Heeft een behandeling door een  psychiater of psycholoog dan nog wel zin?

Dinsdag 20 maart komen twee deskundigen in het Tilburgse Science Café praten over het belang van het immuunsysteem voor lichaam en geest. Prof.dr. Hemmo Drexhage is hoogleraar Medische Immunologie aan het Erasmus medisch Centrum Rotterdam. Dr. Hans Klein is microbiologisch psychiater aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ward Decker zal gespreksleider zijn. Willemwiebe van der Molen opent de avond met een toepasselijk lied. Het duo Jazzmates zal de verdere muzikale aankleding verzorgen.
De avond begint om 20:00u (zaal open 19:30u) in de Nieuwe Koninklijke Harmonie. Toegang is gratis; bij de deur zal een spaarpot staan voor uw vrijwillige bijdrage.