24 jan – Waar zijn de aliens?

Onlangs verkondigde het Witte Huis het nog in een officiële verklaring: er is geen bewijs voor het bestaan van buitenaardse wezens. Ufo’s en aliens zijn dus hersenspinsels die naar het rijk der fabelen moeten worden verwezen. Of moeten we daar toch niet zo zeker van zijn? Op grond van de vele sterren die er zijn en de talrijke planetenstelsels, zou je immers verwachten dat het heelal krioelt van de beschavingen. Er zijn ingewikkelde organische moleculen op vele plaatsen in het heelal en waarom zouden die ook niet elders geëvolueerd zijn tot meer of minder gevorderde levensvormen? Of is dit minder eenvoudig en vanzelfsprekend dan het lijkt?

Om een antwoord op deze vragen te vinden, zijn wetenschappers op zoek naar planeten buiten ons zonnestelsel die overeenkomsten vertonen met onze aarde. In het Science Café van dinsdag 24 januari vertellen de astronomen prof. dr. Christoffel Waelkens (Katholieke Universiteit Leuven) en prof. dr. Ignas Snellen (Universiteit Leiden) ons meer over de laatste inzichten. Blijkt binnenkort wellicht toch dat we niet de enige planeet met intelligent leven zijn?

Dinsdag 24 januari bent u vanaf 19:30u (start 20:00u) welkom in de Nieuwe Koninklijke Harmonie. Ward Deckers zal de avond leiden. Willemwiebe van der Molen begint de avond met het nieuwe Science Cafélied, en Wiwa en Romme zullen de verder muzikale aankleding verzorgen.

Toegang is gratis. Bij de deur zal een spaarpot staan voor uw vrijwillige bijdrage, zodat we ook in de toekomst Science Cafés kunnen blijven organiseren.