27 nov – Sleutelen aan virussen: Gave of gevaar?

Onrust over zeer dodelijk griepvirus’, kopten de kranten eind vorig jaar. De van oorsprong Tilburgse viroloog Ron Fouchier (Erasmus Universiteit Rotterdam) was erin geslaagd om het vogelgriepvirus dusdanig te manipuleren dat het ook overdraagbaar is van mens op mens. Bedoeld als levensreddende wetenschap, maar Amerikaanse deskundigen vreesden dat het virus door terroristen als biologisch wapen ingezet zou kunnen worden. En wat als het virus uit het lab ontsnapt? Fouchier mocht aanvankelijk zijn onderzoeksgegevens niet publiceren en zo was een rel geboren.

Op dinsdag 27 november komt hij naar het Science Café om meer te vertellen over wat hij heeft ontdekt. Is alle commotie terecht geweest? Hoe gevaarlijk is deze griepvariant voor de mens? Waarom is het belangrijk om dergelijke virussen in het lab te creëren? Filosoof Hub Zwart (Radboud Universiteit Nijmegen) gaat in op de ethische dilemma’s rondom onderzoek naar virussen. Welke verantwoordelijkheid dragen wetenschappers bij ontdekkingen die potentieel door terroristen misbruikt kunnen worden? Zijn er grenzen aan de wetenschappelijke vrijheid?

Ward Decker zal gespreksleider zijn van het Science Café. Willemwiebe van der Molen opent de avond met een toepasselijk lied. Maaike Hermans verzorgt de muzikale aankleding.

Locatie: Sociëteit de Nieuwe Koninklijke Harmonie, Stationsstraat 26, Tilburg
Aanvang: 20.00 uur (Deur open: 19.30 uur)
Entree: 3 euro (s.v.p. contant en gepast). Studenten krijgen op vertoon van hun collegekaart gratis toegang.
Wees op tijd, want vol = vol.