9 sept – Het Higgs-deeltje is gevonden. En nu?

Het is inmiddels alweer zo’n twee jaar geleden dat de wereld even stil leek te staan: het Higgs-deeltje was gevonden in deeltjeslab CERN. Na 50 jaar zoeken was het bestaan van het deeltje dat massa geeft aan elementaire deeltjes eindelijk bewezen. Hoe heeft deze ontdekking de wereld veranderd?

Sijbrand de Jong is hoogleraar Experimentele Natuurkunde aan de Radboud Universiteit en namens Nederland wetenschappelijk afgevaardigde in de CERN-raad. “Met de ontdekking van het Higgs-deeltje zouden we de eerste generatie mensen zijn die alles weet wat er te weten valt over elementaire deeltjes. Dit blijkt tot verdriet van de één en vreugde van de ander niet zo te zijn.” Zonder Higgs-deeltje zou het Standaardmodel van de natuurkunde op losse schroeven komen te staan. Maar is nu dan aangetoond dat dit Standaardmodel wél klopt? Hoe kan het Higgs-deeltje daarbij helpen?

Dinsdag 9 september zal prof. dr. Sijbrand de Jong te gast zijn bij Science Café Tilburg. Journalist Ward Deckers zal de avond in goede banen leiden.

Datum: Dinsdag 9 september
Tijd: 20.00u (zaal open 19:30), wees op tijd, want vol=vol
Locatie: De Harmonie (Stationsstraat 26)
Entree: €3 (s.v.p. gepast en contant). Studenten krijgen op vertoon van hun collegekaart gratis toegang.