Wat staat er in 2050 op het menu?
Plofkippen of Goei Eete? Biologisch, kiloknaller, Slow Food of duurzame hamburgers? Salami of Surimi? Komt ons voedsel vers van de boerderij of vacuum gezogen uit de supermarkt? De herkomst, gezondheid en toekomst van ons voedsel is trending topic.
In het Future of Food Festival duiken we in de wereld van ons dagelijks brood en ontrafelen lastige discussies over megastallen, etageteelt, crowd feeding, obesitas, stadslandbouw, oervoeding en havermoutpap met meelwormen.
Er zijn Foodexcursies bij voedingsconcerns (oa IFF). Fietsfoodexcursies leiden u door ‘ons eetbare landschap’. De talkshow Food for Thought gaat in op de vraag ‘hoe voeden we binnenkort 9 miljard wereldburgers?’ Trends in food zoals kweekvlees en ‘broodjes insect’ komen aan bod bij Foodtalks waar ook de opening van het Tilburgse Varkenshuis (o.v.b) van mEATing plaatsvindt. Er zijn Foodwalks in de stad over ‘eetbare stadsnatuur’. En de week wordt afgesloten met het Farmfestival op Bioboerderij ‘t Schop in Hilvarenbeek, waar voor kinderen ook een lezing en Kinderkookexperiment op het programma staan.
Het Future of Food Festival is een initiatief van Tilburg Debatstad. Dat zijn het Wereldpodium en het Milieucafé, samen met het Science Café, mEATing, ZLTO en bioboerderij ‘t Schop in Hilvarenbeek.
U kunt zich aanmelden voor:
* Excursie naar IFF (dinsdag 21 mei, 16.00 uur, Industrieterrein Kraaiven, gratis), inschrijving is helaas gesloten.
* Fieldtrip VGL-terrein (woensdag 22 mei, 16.00 uur, VGL-terrein, ingang nabij Hazelaarstraat). We beginnen met een rondwandeling over het terrein waarna we ons terugtrekken in de restanten van de laatst overgebleven kelder. Daar buigen we ons over nieuwe mogelijkheden: stadspark of stadstuin, een groene ontmoetingsplek, of zien we ons straks toch weer omringd door torenhoge flats? Meldt u aan voor de Fieldtrip via het inschrijfformulier en denk mee over de mogelijke inrichting. Deelname is gratis.
* Food for Thought (donderdagavond 23 mei, Nwe Vorst, entree 5,-): interviews en debat met lokale en internationale voedselexpert(s) over de vraag: Hoe voeden we negen miljard aardbewoners? Via het inschrijfformulier kunt u zich aanmelden. Met o.a. Wim Leereveld (initiatiefnemer van Global Access to Nutrition Index), Wiek Lensen (documentairemaker), Evelijne Bruning (the Hunger Project) en Pablo Tittonell (Wageningen UR). Meer informatie.
* Foodwalks (zaterdagmiddag 25 mei, startpunt Stadshoeve de Tuin aan de Korte Schijfstraat, gratis): rondwandeling door de stad met als thema ‘eetbare stadsnatuur’ begeleid door de Tilburgse bioloog Gert Brunink. Paardenbloemblad en hazelnoten herkennen de meeste Tilburgers als eetbaar, maar wat valt er nog meer te snoepen in de stad? Via het inschrijfformulier kunt u zich aanmelden.
Aanmelding is niet nodig voor:
* Foodtalks (vrijdag 24 mei, 16.00-20.00 uur, Café De Plaats, gratis): een terras waar de nieuwste trends in voeding voorbijkomen zoals kweekvlees, broodjes insect en rauw eten. Het terras wordt geflankeerd door een aantal marktkramen waar voedsel geproefd en gekocht kan worden zoals eetbare bloemen, de groene boterham en amandelmelk. Met o.a. onderzoeker Maastricht Universiteit over de eerste gekweekte hamburger, wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen auteur van ‘Eet mij‘ en Viresh Kishoendajal (jongerencommissie Wereldvoedseldag). En met o.a.: stadsimker Beezzz Marcel Horck, herborist Marga Boutkam, 1e Nederlandse theesommelier Brigitte van schooten, en chefkok Ralph Blaakenburg van Auberge de Bonheur. Voor de jeugd het spel Fresh games van Fontys studenten (prijswinnaar meest innovatieve product). Foodtalks wordt medegepresenteerd door Karin Bruers.
* Farmfestival (zondagmiddag 26 mei, Bioboerderij ‘t Schop Hilvarenbeek, gratis). Op het programma o.a.: rondleidingen op de (bio)boerderij, lezing door de Vegetarische slager, markt met biologische streekproducten, een kinderlezing door Frederike Praasterink (lector wereldvoedselvoorziening HAS) en kinderkookworkshops (8-12 jaar).