12 mrt – Tussen de oren?

Altijd moe, pijn of last van een prikkelbare darm. Keer op keer naar de huisarts, maar die kan geen aanwijsbare oorzaak vinden voor je klachten. Zelfs de specialist stuurt je met lege handen naar huis. Zit het dan toch tussen de oren? Ben je beter af bij een psycholoog?

Volgens onze gast van de maart-editie van het Tilburgse Science Café moeten we de scheiding tussen lichaam en geest niet zo scherp stellen. Emeritus hoogleraar Lorenz van Doornen deed tot eind 2012 onderzoek naar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht. Volgens Van Doornen is het aloude dualisme – de scheiding van lichaam en geest—een achterhaalde manier van denken. Hij stelt een model voor waarin ‘sensitisatie’ een belangrijke rol inneemt: een verstoorde verwerking van lichamelijke prikkels door de hersenen. Met dit model zouden medisch onverklaarde klachten beter te begrijpen zijn.

Deze editie van het Science Café vindt weer plaats op onze oude, vertrouwde locatie aan de Stationsstraat. Ward Decker is gespreksleider en Willemwiebe van der Molen opent de avond met het Science Café-lied. De muzikale aankleding zal verzorgd worden door Sandra Coelers.

Datum: Dinsdag 12 maart 2013
Tijd: 20.00u (zaal open: 19.30u)
Entree: 3 euro (s.v.p. contant en gepast). Studenten krijgen op vertoon van hun collegekaart gratis toegang.
Wees op tijd, want vol = vol.