15 jan – De zin van muziek

Evolutionair gezien is muziek vrij zinloos: het vult onze magen niet en houdt ons geen dag langer in leven. Hoogstens zou het aantrekkelijk kunnen zijn voor het andere geslacht, en daarmee een rol kunnen spelen in de seksuele selectie. Toch kunnen we niet zonder. Muziek ontroert, inspireert, troost, verstilt en verzoent. Al van jongs af aan speelt muziek een grote rol in een mensenleven. Ouders zingen liedjes met hun kinderen en in de puberteit draagt muziek bij aan de ontwikkeling van je identiteit. Wat maakt muziek zo bijzonder? Waarom hechten mensen er zo veel belang aan?

Dinsdag 15 januari is het thema van het Science Café ‘De zin van muziek’. Op bezoek zijn Henkjan Honing, hoogleraar muziekcognitie aan de Universiteit van Amsterdam, en Marc Leman, hoogleraar systematische muziekwetenschap aan de Universiteit Gent. Ward Decker zal gespreksleider zijn van het Science Café. Willemwiebe van der Molen zal de avond openen met een toepasselijk lied.

Let op! Dit Science Café vindt niet plaats op onze vertrouwde locatie, maar in de theaterzaal van het Factorium (Koningsplein 11a). De avond begint om 20:00u (zaal open 19:15u).
De entree bedraagt 3 euro p.p. Wij verzoeken u dit bedrag gepast en contant te betalen. Studenten krijgen op vertoon van hun collegekaart gratis toegang.