Luisteren naar koeien

Met gastspreker prof.dr Leonie Cornips (Universiteit Maastricht)

Wat zegt een koe? Boe! Het is een van de eerste vragen die een peuter kan beantwoorden. Maar als je goed luistert, zegt een koe veel meer. En dat is precies wat prof.dr. Leonie Cornips (Universiteit Maastricht) deed. Ze observeerde vanaf de zomer van 2018 vele uren lang in ongeveer twaalf verschillende melkveehouderijen, het koeienrusthuis De Leemweg en een kleine kudde die dag en nacht buiten loopt (met een schuilhut).

Tijdens dit Science Café laat Cornips zien hoe een koe een andere koe erkent en hoe zij een mens (h)erkent en een beurtwisseling in de interactie met een mens vormgeeft. Ook laat ze zien hoe een koe herhaaldelijk om hulp vraagt als de melkveehouder voordoet dat hij haar niet begrijpt, en hoe zij juist de verzorgers zodanig begrijpt dat zij haar verzoek aan de verzorgers vocaal en lichamelijk afstemt. Dit betekent dat een koe leert hoe ze met haar verzorgers kan interacteren.

Zoals altijd zal WiWa de avond openen met een toepasselijk zelfgeschreven nummer. Journalist Ward Deckers leidt de avond in goede banen en zal uw vragen voorleggen aan de spreker.

Tickets

Kaartjes zijn verkrijgbaar via de Paradox-website en aan de deur. Studenten en bibliotheekleden krijgen op vertoon van hun pas gratis toegang. Stuur hiervoor een e-mail naar info@paradoxtilburg.nl. Dit evenement telt voor studenten van Tilburg University mee voor het Studium Generale-certificaat.