De geheimen van Jeroen Bosch

Science Café Tilburg viert tienjarig bestaan

In 2016 bestaat het Science Café Tilburg (SCT) 10 jaar. Dat kan natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Maandag 13 juni zal daarom een bijzondere jubileum-editie van het Science Café plaatsvinden in de Stadsschouwburg Tilburg.

Download hier het programmaboekje. Papieren versies van dit boekje zullen op de avond zelf ook voor u klaarliggen.

Naast het jubileumjaar van het SCT is 2016 ook het Jeroen Bosch-jaar. De jubileumeditie zal daarom geheel in het teken staan van deze grote Brabantse schilder, die vijfhonderd jaar geleden overleed.

Gastspreker is prof. dr. Ron Spronk, autoriteit op het gebied van de schilderijen van Jeroen Bosch. Als bijzonder hoogleraar Jheronimus Bosch en de Vroeg-Nederlandse schilderkunst heeft hij vele schilderijen onderzocht met röntgentechnieken en infrarood-reflectografie. Welke geheimen over het ontstaan van de schilderijen heeft hij zo aan het licht gebracht?

Spronk maakt deel uit van het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) dat eind oktober vaststelde dat twee schilderijen die lange tijd aan Bosch werden toegeschreven, toch niet van zijn hand zijn.

Het unieke oudemuziekgezelschap Camerata Trajectina zal het Science Café muzikaal opluisteren met liederen uit hun bijzondere muziektheatervoorstelling ‘De Zeven Zonden van Jeroen Bosch’. In het schilderij De Zeven Hoofdzonden heeft Bosch de zonden – wellust, woede, vraatzucht, ijdelheid, jaloezie, hebzucht en luiheid – als concrete personen voorgesteld. Elke zonde zingt zijn of haar eigen lied op melodieën uit Bosch’ tijd. De teksten zijn door Gerrit Komrij hertaald en gedicht.

Een bijzonder Science Café dat u niet wilt missen!

Datum: maandag 13 juni 2016
Tijd: 20.15u
Locatie: Stadsschouwburg Tilburg
Entree: € 10,= (bestellen via de website van Theaters Tilburg)