Paaseiland als voorland?

De bewoners van Paaseiland zijn ten onder gegaan aan hun eigen succes, is het gangbare idee. Zo kan het ons ook vergaan, waarschuwen sommige ecologen. Maar klopt dat wel?

Op Paaseiland moet een ecologische ramp hebben plaatsgevonden, concludeerden wetenschappers. Hoe anders zijn al die enorme beelden tot stand gekomen? Daar moeten veel manschappen, voedsel en bomen voor nodig zijn geweest – en die waren er niet toen de Middelburger Jacob Roggeveen het eiland in 1722 ontdekte. De eilanders hadden vast alle natuurlijke hulpbronnen uitgeput. Volgens Jan Boersema, hoogleraar Grondslagen van de Milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden, ligt het anders.

Tijdens het Science Café Tilburg van donderdag 11 januari laat hij zien hoe het volgens de laatste wetenschappelijke inzichten wél zit. En waarom het eiland niet misbruikt moet worden als voorbeeld van de desastreuse gevolgen die een te grote milieuvoetafdruk kan hebben.

Zoals altijd zal WiWa de avond openen met een toepasselijk zelfgeschreven nummer. Daarnaast zal Loes Fabienne enkele nummers ten gehore brengen. Journalist Ward Deckers leidt de avond in goede banen en zal uw vragen voorleggen aan de spreker.

Tickets

Kaartjes zijn verkrijgbaar via de Paradox-website en aan de deur. Studenten en bibliotheekleden krijgen op vertoon van hun pas gratis toegang. Stuur hiervoor een e-mail naar info@paradoxtilburg.nl. Dit evenement telt voor studenten van Tilburg University mee voor het Studium Generale-certificaat.