GEANNULEERD – Consultant met een soldeerbout

‘Do-It-Yourself’-wetenschapper Rolf Hut reflecteert op de zin en onzin van het maak-onderwijs op technische universiteiten. Heeft de consultant wel een soldeerbout nodig? Maar waarom staat Hut dan toch elke dag weer voor de klas?

Maak-onderwijs

“Iedereen een soldeerbout!” roept dr. ir. Rolf Hut, verkondiger van het maak-onderwijs, al jaren. Maar na decennia van maak-onderwijs op de universiteit moet Hut inbinden: heeft de consultant wel een soldeerbout nodig? Hij heeft zojuist weer een cohort studenten afgeleverd die prima kunnen solderen en nu in slecht zittend pak solliciteren bij een consultancybureau. Had hij ze niet beter een cursus Excel en een workshop “je das goed strikken” kunnen geven? Deze avond reflecteert Hut op de zin en onzin van ons academisch technisch onderwijs en hoopt hij aan het einde van de avond erachter te zijn waarom hij toch elke ochtend zijn bed uit komt om voor de collegebanken te gaan staan.

Dr. ir. Rolf Hut werkt aan de TU Delft en lost zijn problemen met een MacGyver-instelling op. Hij maakt meetapparatuur van consumenten elektronica, zoekt nieuwe inzichten in bestaande openbare data-bronnen en motiveert studenten om te leren door te ontdekken, te bouwen, te doen. Hij is vaste gast bij radio-programma Nieuws en Co, schrijft elke maand een column in de Volkskrant over techniek voor in huis en geeft vele lezingen over wetenschap en techniek. Zijn Do-It-Yourself-aanpak is ook terug te vinden in zijn boek Rolfs Maakbare Wereld.

Zoals altijd zal WiWa de avond openen met een toepasselijk zelfgeschreven nummer. Journalist Ward Deckers leidt de avond in goede banen en zal uw vragen voorleggen aan de spreker. De muzikale aankleding zal worden verzorgd door sosesina.

Geannuleerd

Dit Science Café gaat helaas niet door.