Night University – Let’s Play!

Ook dit jaar verzorgt het Science Café Tilburg weer enkele (Engelstalige) lezingen tijdens Night University, het jaarlijkse gratis campus- en wetenschapsfestival van Tilburg University.

Max Birk – Leren van gamen

Gamen is niet alleen leuk, het kan ook waardevolle informatie opleveren. Onderzoekers kunnen bijvoorbeeld uit het gedrag van een gamer tijdens het spelen afleiden hoe hij zich voelt. Met deze kennis kunnen ontwikkelaars betere games maken, die leuker zijn om te spelen, waar je meer van opsteekt of die juist meer geld opleveren. Max Birk (TU Eindhoven) vertelt hoe dit in zijn werk gaat en hoe gamen kan bijdragen aan je mentale welzijn.

Frank Chouraqui – Spelen voor betekenis

Spel is meer dan ‘maar een spelletje’. Het geeft betekenis in een leven waar verder moeilijk betekenis aan toe te kennen is. Filosoof Frank Chouraqui (Universiteit Leiden) ziet spelen dan ook als een manier om te kunnen omgaan met de moderne nihilistische werkelijkheid. Tijdens deze lezing doet hij dit idee verder uit de doeken.

Sybille Lammes – Spelen tijdens crisis

Spel kan je door moeilijke tijden te helpen. Sybille Lammes (Universiteit Leiden) richt zich specifiek op spelen in periodes van beperkte mobiliteit, bijvoorbeeld door oorlog, gevangenschap of (corona-)lockdown. Wat betekent spel voor ons in zulke zware tijden? En wat kunnen we daarvan leren voor de toekomst, waarin klimaatverandering en oorlog wellicht vaker voor beperkte mobiliteit zullen zorgen?

Check hier het hele programma van Night University.